Notícies

El conseller de Salut inaugura el Centre d’Oncologia Radioteràpica de la C17

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha inaugurat avui a Granollers el Centre d’Oncologia Radioteràpica de la C17, un edifici satèl·lit de l’Hospital Clínic de Barcelona situat en uns terrenys del recinte hospitalari de Granollers. Donarà atenció d’Oncologia Radioteràpica als pacients dels hospitals de la C17 (Consorci Hospitalari de Vic, Fundació Privada Hospital Asil de Granollers, Fundació Sanitària Mollet i Hospital de Sant Celoni).

El nou edifici disposa d’una superfície de 1.500 metres quadrats dedicats a atendre les necessitats de tractament amb radioteràpia dels pacients oncològics que ho requereixin, i evitarà desplaçaments als grans hospitals de Barcelona. El centre disposa de tecnologia de darrera generació per donar tractament a 1.000 pacients cada any.

En l’acte inaugural, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha destacat que “aquest és un equipament necessari per millorar l’atenció oncològica dels pacients de tota la zona, amb tecnologies d’última generació, amb proximitat i amb qualitat”.

Balcells ha estat acompanyat per Alba Barnusell, alcaldessa de Granollers i presidenta de la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers, i Josep Maria Campistol, director general de l’Hospital Clínic, entre d’altres personalitats del territori.

Millorar la qualitat de vida dels pacients hemato-oncològics del Vallès Oriental i Osona

S'estima que l'any 2025 el nombre de pacients diagnosticats de càncer a Europa superarà anualment els 4,5 milions, el 50% dels quals necessitaran tractament de radioteràpia. La radioteràpia és un component fonamental en el tractament del càncer i s’espera un augment en la necessitat d’aquest tipus de tractaments del 16%, tant per augment en la incidència com per les noves indicacions.

La radioteràpia s’administra, de forma general, als grans centres urbans, donada la infraestructura tecnològica i de personal altament especialitzat que requereix. Això obliga que els pacients del Vallès Oriental i Osona que necessiten aquest tractament realitzin llargs desplaçaments diaris durant diverses setmanes, amb el que empitjora la seva qualitat de vida amb un augment de la insatisfacció i l’estrès. L’objectiu d’aquesta nova instal·lació és apropar el tractament amb radioteràpia als pacients dels hospitals situats a l’eix de la C17 (Hospitals de Vic, Granollers, Sant Celoni i Mollet) i evitar més de 16.000 desplaçaments anuals.

El tractament amb radioteràpia forma part de l’abordatge integral i personalitzat del càncer de cada pacient, decidit en els comitès de tumors multidisciplinaris. Comporta diversos processos que impliquen diferents professionals especialitzats.

Amb el nou centre satèl·lit del Clínic Barcelona es vol reforçar la qualitat, l’equitat i l’expertesa en els tractaments amb radioteràpia. D’aquesta manera s’estableix un desenvolupament territorial per coordinar millor el recorregut assistencial dels pacients onco-hematològics del Vallès Oriental i Osona; es garanteix que els pacients amb una indicació de tractament de radioteràpia, basada en l’evidència, el rebin; i es permet un accés als millors tractaments de la forma més segura.

“L’objectiu no és només el tractament de radioteràpia per se, sinó impulsar el Pla Oncològic Terapèutic Global dins de l’Aliança Estratègica C17, incorporant la innovació tecnològica i terapèutica, la formació i la recerca”, explica Meritxell Mollà, cap del Servei d’Oncologia Radioteràpica del Clínic. “Compartim professionals i participem en tots els comitès de tumors multidisciplinaris, que és on es defineix l’estratègia oncològica. Funcionem com a un Servei, però amb dues seus: una a Barcelona i l’altra a Granollers”, afegeix.

Equipament capdavanter en radioteràpia

El nou Centre d’Oncologia Radioteràpica disposa d’equipaments de darrera generació per administrar els tractaments, en totes les seves especialitats. Podrà administrar prop de 500 tractaments per accelerador i any.

La instal·lació compta, gràcies al Pla INVEAT d’infraestructures estatal gestionat pel Servei Català de la Salut, amb dos acceleradors lineals d’alta energia, un TAC per a la preparació i planificació dels tractaments, que incorpora un sistema 4D per a l’adquisició del moviment respiratori, i de consultes externes per visitar els pacients.

Els nous acceleradors permetran oferir tractaments avançats d’alta precisió utilitzant tècniques com la modulació d'intensitat (IMRT/VMAT), radioteràpia guiada per la imatge (IGRT), o tècniques de control i sincronització del moviment respiratori (Gating) que possibilita la monitorització i sincronització del moviment respiratori durant l’administració del tractament i que estan especialment indicades en càncer de mama i de pulmó.

Un edifici sostenible

Del projecte arquitectònic destaca la innovadora distribució dels espais, que possibilita una futura ampliació de l’edifici, i la integració amb l’entorn i el recinte hospitalari. Es tracta d’un entorn acollidor i menys asèptic per als pacients que hi han d’anar de forma diària per rebre el tractament i fer-ne el seguiment.Es tracta d’un edifici eficient i té una marcada empremta ecològica ja que la generació de fred i calor de l’edifici en un 95% de l’any és per geotèrmia i s’aprofita al màxim la coberta per captació fotovoltaica.