Arrel del conveni entre la Fundació Educativa Cor de Maria i
la Fundació Hospital de Sant Celoni amb el projecte de Servei Comunitari
Arrel del conveni entre la Fundació Educativa Cor de Maria i
la Fundació Hospital de Sant Celoni amb el projecte de Servei Comunitari
El passat 14 de febrer va tenir lloc a l’Hospital de Dia Sant Marti l’acte de cloenda del projecte de Servei Comunitari La meva història de vida, realitzat per alumnes de 4t d’ESO de l’escola Cor de Maria de Sant Celoni.
El Servei Comunitari és una proposta educativa adreçada a l’alumnat d’Educació Secundària Obligatòria (ESO) que consisteix en combinar processos d’aprenentatge i de servei pràctic a la comunitat. La seva finalitat és garantir que l’alumnat, al llarg de la seva trajectòria escolar, pugui analitzar el seu entorn i comprometre’s en la seva millora, promovent així l’educació en valors i compromís cívic.
La meva història de vida
Tres alumnes de quart d’ESO de l’escola Cor de Maria han estat acompanyant a pacients amb demència lleu, que estan actualment realitzant estimulació cognitiva a l’Hospital de Dia Sant Martí, durant cinc setmanes i amb una periodicitat de dues hores setmanals. En aquest període, les alumnes han anat construint conjuntament la història de vida de cada pacient, mitjançant la tècnica de la reminiscència i amb la col·laboració de la Tècnica Auxiliar d’Infermeria (TCAI) que realitza l’activitat cognitiva i dels familiars dels pacients, com a coterapeutes.
S’ha realitzat l’activitat recollint les vivències més importants de cadascun dels pacients, per tal de construir un format digital i un llibre de cada història personal. Prèviament, les alumnes han fet un treball de recerca i una posada en comú amb la directora i professora de l’escola i amb la TCAI i la Neuropsicòloga del Centre de Dia.
A l’acte de cloenda, on hi han estat presents pacients, familiars, alumnes i professionals de l’Hospital de Dia Sant Martí, s’ha fet entrega del llibre personal de la Història de vida a cada pacient. S’han compartit entre els participants les anècdotes personals similars viscudes, amb un joc d’endevinalles, i s’han exposat les diferències per l’escletxa generacional, treballant així la memòria, l’atenció, les funcions executives, l’escola activa i l’empatia.
L’activitat ha estat molt ben valorada, tant pels estudiants, professorat, professionals de l’Hospital de Dia i els pacients i familiars que hi han participat. Tots ells refereixen que la tornarien a realitzar i consideren que ha estat un exercici molt bo per la interacció realitzada i per la memòria.